Jokaisella materiaalilla on omat vahvuutensa ja luontaiset ominaisuudet, joiden ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää suunniteltaessa ajattomia ja pitkäikäisiä tuotteita. Tästä ymmärryksestä syntyvät Absentuksen ainutlaatuiset tuotteet.

Suunnittelufilosofiassamme aitoudella ja rehellisyydellä on suuri merkitys. Suosimme materiaalivalinnoissamme aitoja materiaaleja, jotka ikääntyvät luonnollisesti ja arvokkaasti. Tätä näkyvää ikääntymistä kutsutaan patinaksi. Ja juuri tämä materiaalin omaehtoinen, luonnollinen ikääntyminen tekee tuotteistamme eläviä ja uniikkeja. Hyvällä huolenpidolla laadukas hautakivi on lähes ikuinen.

Kiinnitämme läpi koko toimintamme erityistä huomiota ekologisuuteen. Käyttämiemme materiaalien osalta erityisen tärkeää on raaka-aineiden hankinta sekä kierrätettävyys. Tuotteiden elinkaaren pituuteen voidaan vaikuttaa hyvällä suunnittelulla, oikeilla materiaalivalinnoilla sekä käytön aikaisella huollolla.

 

ALUMIINI

Alumiinilla on monia erinomaisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi hautamuistomerkeissä ja vastaavissa ulko-olosuhteissa.  

Ekologisuus: Alumiini on luonnonmukainen, kevyt metalli, joka painaa vain kolmasosan teräksen painosta. Koska se sulaa jo alhaisessa lämpötilassa (n. 650 astetta), sen käyttö raaka-aineena säästää energiaa moniin muihin metalleihin verrattuna. Alumiinin sulaessa ei myöskään vapaudu haitallisia kaasuja. Alumiini on lähes täysin (95-98%) kierrätettävää, eikä sen laatu kärsi uusiokäytössä. 

Kestävyys: Alumiinilla on luontaisesti erittäin hyvä korroosion vastustuskyky. Se ei ruostu vedessä eikä ilmassa, vaan muodostaa pintaansa suojaavan oksidikerroksen. Absentuksen muistomerkeissä ja muissa tuotteissa pinnan kestävyyttä parannetaan entisestään siten, että käytämme alumiinin lukuisista eri laaduista niitä, joiden korroosiokesto on erityisen hyvä (merilaadun alumiinit), ja siten, että lopuksi käsittelemme tuotteet anodisoimalla ja/tai maalaamalla.

Estetiikka: Alumiini on kaunis, valoisa ja valoa heijastava metalli. Sitä on helppo työstää haastaviin muotoihin, leikata, hitsata, taivuttaa ja hioa monin eri tavoin. Käytössä se ei syövy, ime vettä eikä halkeile lämpövaihteluissa. Alumiinia on helppo maalata, ja viimeistellä anodisoimalla se eri sävyihin. Mustaksi anodisoituun pintaan kaiverrettu nimikirjoitus luo erottuvan kontrastin (musta / vaalea alumiininharmaa), ja tällä tavoin toteutettu kaiverrus on erittäin kestävä ja helppohoitoinen.

Lisätietoa alumiinin ominaisuuksista: 

https://teknologiateollisuus.fi/sites/default/files/file_attachments/jasenet_ryhmat_alumiinituotteet_allu_13.pdf (esim. sivu 14)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Alumiini

https://kovi.fi/tuotteet/alumiinin-ominaisuuksia

http://www.koskenmetalli.net/ajankohtaista/171-tietoisku-alumiinista

Materiaalien vertailusta: esim. Ruukin sivulta voi vertailla eri materiaalien ilmastorasitusluokkaa, eli sitä, miten haastaviin olosuhteisiin eri materiaalit soveltuvat. Sekä alumiinin että corten-teräksen luokitus on hyvin korkea C4, eli se soveltuu mm. kemianteollisuuden tuotantolaitoksiin, uima-altaille, ja mm. rannikolla sijaitseville telakoille ja veneveistämöille, joilla metalli altistuu hyvin kuluttavalle suolavedelle. Tämä tarkoittaa, että hautausmaiden olosuhteissa materiaali on käytännössä ikuinen. 

https://www.ruukki.com/fin/b2b/tuotteet/julkisivuverhoukset/julkisivumateriaalit/cor-ten

https://www.ruukki.com/fin/b2b/tuotteet/julkisivuverhoukset/julkisivumateriaalit/alumiini

Voit siis huoleti valita kumman tahansa materiaalin - ne kestävät hautausmaalla vuosikymmeniä. 

 

LUONNONKIVI

Luonnonkivi havainnekuva

Varpaisjärven musta, Viitasaaren vaalea, ynnä muut upeat kivimateriaalit. Katso lisää tästä linkistä.

Luonnonkivi

Loimaan Kivi ja Suomen Kivivalmiste tuottavat korkealaatuiset kivimateriaalit kaikkiin Absentuksen hautakiviin. Esimerkiksi seuraavat luonnonkivet: Varpaisjärven musta, Kurun harmaa, Spektroliitti

 

Ominaisuudet

Käyttämämme luonnonkivet ovat kovia ja kulutusta kestäviä materiaaleja, joilla on erinomaiset säänkestävyysominaisuudet. Kivi on luonnollinen materiaali, ja jokainen kivi on yksilöllinen.

 

Pintakäsittely

Pintakäsittelyllä vaikutetaan kiven pinnan kiiltoasteeseen ja tasaisuuteen sekä muihin esteettisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kiven värin ja pintakuvioiden erottuvuuteen voidaan vaikuttaa kiiltoastetta muuttamalla. Absentuksen tuotteissa tarjottuja käsittelyvaihtoehtoja ovat kiillotettu (väri voimakas, kiiltävä), ja matta (kiillotettu, sen jälkeen himmeäksi hiottu pinta)

 

Huolto ja ylläpito

Luonnonkivi on erittäin kestävä materiaali, joka vaatii vain vähän hoitoa. Pinnat on kuitenkin hyvä ajoittain puhdistaa vedellä ja puhdistusliinallaVaikeiden tahrojen kuten steariiniroiskeiden poistamisessa voi käyttää esim. laimeaa pesuaineliuosta. Huuhtele pinta huolellisesti puhdistuksen jälkeen.

 

KULTAUKSET, MAALAUKSET SEKÄ PRONSSIKIRJASIMET JA -KORISTEET

Puhdista kullatut ja maalatut pinnat varovasti pyyhkimällä. Älä käytä harjaa tai painepesuria. Pronssikirjainten ja -koristeiden puhdistuksessa on syytä noudattaa yleisiä pronssin puhdistusohjeita. Huomioi puhdistusaineiden valmistajien suoja- ja käyttöohjeet!

YLEISTÄ

Tuotteen takuun säilyttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa valmistajan ”Care and Maintenance” -oppaassa mainittuja tuotteen hoitosuosituksia. Jos sinulla on kysyttävää asianmukaisesta kunnossapitotoimenpiteestä, voit olla yhteydessä Absentus:n tukeen (info@absentus.com)

 

Suosittelemme öljykynttilöitä käytettäväksi tuotteissamme.